Gratis speedtest på nettet

Gratis speedtest

Du kan finde gratis speedtest mange steder på internettet. Speedtest kaldes også for hastighedstest. En række udbydere af bredbåndsforbindelser tilbyder gratis test af hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Hertil kommer en del uafhænige sites, hvor du også kan tjekke din hastighed, når du er online.

Speedtest, eller hastighedstest, drejer sig altså om at måle den hastighed din bredbåndsforbindelse giver dig, når du navigerer online. Måske spørger du, hvorfor du skal måle hastigheden på din forbindelse? Først og fremmest fordi, det kan være interessant at kontrollere, om du får den hastighed, du betaler for.

Dit abonnement på bredbåndsforbindelse giver dig en bestemt hastighed. Prisen på dit abonnement er grundlæggende baseret på hastigheden. Jo højere hastighed, jo højere pris på abonnementet. Så hvis du betaler for 200 Mbit/s, bør du også få 200 Mbit/s, ellers er der noget galt. Og dette kan du altså tjekke.

Speedtest er gratis af udføre, uanset om du vælger en af udbyderne af bredbåndsforbindelser, eller om du vælger et af de uafhængige sites. Din egen udbyder har også denne service, og du kan selvfølgelig starte med at tjekke der. Men det kan være en god ide at prøve forskellige steder og sammenligne resultaterne.

Selve testen er nem og hurtig at udføre. Når du har fundet det site, hvor du vil udføre testen, er det sådan set bare at klikke på ‘Start test’, og så får du resultatet på skærmen i løbet af få sekunder. Resultatet viser hastigheden for både download og upload. Nogle steder får du også målt det, der hedder ‘ping’.

Med mindre du er seriøs gamer, behøver du ikke tage dig så meget af ping. Ping er reaktionstiden, fra du søger på nettet, til du får svar. Denne reaktionstid måles i millisekunder og varierer altid løbende. For almindelige brugere af nettet er det ret underordnet med ping, om det er 10, 20 eller 30 millisekunder.

Fibernet udbyder den højeste hastighed

Men hastigheden i Mbit/s for download og upload er interessant for alle, der navigerer på internettet. De fleste type bredbåndsforbindelser, enten via Tv-kabler (coax), telefonkabler (DSL) eller trådløst (via mast), har lavere hastighed for upload end for download. Kun fiberforbindelser har samme hastighed for down- og upload. Dette kaldes så for en ‘symmetrisk’ forbindelse, fordi der er lige pivåbent i begge retninger.

Fibernettet har enorm kapacitet og kan derfor tilbyde de høje hastigheder i begge retninger. De andre bredbåndstyper må spare på pladsen – de er ‘asymmetriske’ – og må nøjes med høj hastighed for download. Når du får dit testresultat, er det måske langsommere end det forventede.

Husk, at det er vigtigt at følge instruktionerne på sitet for at udføre testen. Især må der ikke være andre end dig, der er online samtidig på den samme forbindelse, mens du kører testen. Du skal også have et kabel i din PC for at teste. Wi-Fi går ikke her. Så tjek lige procedurerne og følg dem nøje. God speedtest!

Relaterede indlæg