Hvad koster en LEI kode?

Prisen på en LEI kode afhænger af flere ting, men du kan få en LEI kode for knap 260 kr. pr. år som noget af det billigste på markedet. Men for at få prisen derned kræver det, at du betaler for LEI kodens gyldighed i en periode på fem år. LEI kodens gyldighedsperiode er den vigtigste faktor for fastsættelse af prisen.

Prisfastsættelsen af LEI koder minder derfor lidt om at tegne abonnement på for eksempel antivirus til din PC. Jo længere periode du tegner abonnement for med det samme, jo billigere bliver det pr. år. Hvis du kun ønsker at betale for LEI-kodens gyldighed i 1 år ad gangen, bliver det en hel del dyrere.

Det generelle prisniveau ligger sådan, at prisen for 1 år ad gangen for en LEI-kode fra en dansk udsteder er i omegnen af 350 kr. Hvis du i stedet betaler for gyldighed i 3 år, bliver prisen pr. år cirka 330 kr., og hvis du betaler for 5 år med det samme, får du prisen ned på omkring 250 kr. pr. år, alt efter udstederen.

Køb din lei kode for 5 år og spar 100 kr.

Du kan spare en hundredekroneseddel om året ved at betale med det samme for 5 år, i stedet for kun at betale for et enkelt år ad gangen. For det fleste virksomheder gør det nok ikke den store forskel med en hundredelap mere eller mindre om året. Men der er også andet at kigge på end prisen.

I øvrigt er det vigtigt lige at huske på, at enkeltmandsvirksomheder ikke behøver LEI-kode. Det er kun når virksomheden omfatter mere end én person, at LEI-koden er lovpligtig. Virksomheder, fonde og foreninger med flere personer involveret skal derimod have en LEI-kode for at handle internationalt.

LEI-koden er tænkt som er redskab til at identificere ‘finansielle aktører’ på det globale marked. En finansiel aktør kan være en købmand, der handler med folk i udlandet. Men det kan også være fonde og foreninger, der investerer internationalt, uanset hvad investeringen drejer sig om. Alle skal have LEI.

Systemet med LEI kontrolleres af en overordnet instans, der hedder GLEIF. Det står for Global Legal Entity Identifier Foundation. Når du betaler for en LEI kode, går en del af pengene til gebyr til GLEIF, fordi systemet skal finansieres af brugerne. Hvilket er fair nok, fordi alle har fordel af LEI-koderne.

Undtaget svindlerne. Men det er også meningen. LEI koderne giver mulighed for global identificering af alle finansielle aktører. Systemet er åbent, så alle kan tjekke identiteten på for eksempel en hvilken som helst virksomhed i verden. Dette er til fordel også for dig, når du skal gøre forretning uden for Danmark.

For at få udstedt en LEI kode skal du kontakte en autoriseret udsteder. Udstedere af LEI-koder autoriseres af GLEIF, uanset hvor i verden udstederen befinder sig. Og alle autoriserede udstedere arbejder efter fælles regler, der kontrolleres af GLEIF. En autoriseret udsteder af LEI-koder kaldes for en LOU.

LOU står for Local Operating Unit, og sådan en Lokal Operativ Enhed har vi også nogle stykker af i Danmark. I princippet kan du vælge en LOU hvor som helst, for de skal arbejde efter de samme regler. Men for danske virksomheder er det nok bedst med en dansk LOU, så supporten foregår på dansk.

Selvom de forskellige LOU’er altså skal følge de samme regler, er deres priser og services ikke ens. Det kan derfor betale sig lige at tjekke de danske LOU’er og sammenligne priser og service. For mange danske virksomheder er det nok især interessant, om der er support 24/7, på dansk.